Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в гръцкия парламент, където текат дебатите по договора за споразумение с кредиторите

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Силно напрежение има в гръцкия парламент, където текат дебатите по договора за споразумение с кредиторите. Финансовият министър Евклидис Цакалотос призова за подкрепа на договора, за да се спаси Гърция от финансов крах. Обсъждането преминава във вътрешнопартийна борба на СИРИЗА. Поне 40 депутати от управляващата партия няма да подкрепят споразумението.

Брожение и силно недоволство има и сред депутатите на консервативната "Нова демокрация", които са от земеделски райони и настояват за изключване от закона на данъчното цунами за фермерите. Лидерът на консерваторите ги заплаши с изключване от парламентарната група.

Левите сили в парламента  социалистите и партията "Реката" смятат, че мерките са непосилни за обеднелите гърци, но ще подкрепят споразумението, за да остане Гърция в еврозоната. Комунистическата партия взе решение да напусне парламента по време на вота и ще участва в протестите на синдикатите.

След час започват и демонстрациите пред парламента в Атина. От цялата страна пристигат синдикални лидери и цели браншови организации. Фермерите също заплашват с продължителни протести.
Късно тази вечер ще се проведе гласуването. Очаква се споразумението да получи подкрепа и от опозицията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!