Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 деца са загинали при катастрофи у нас за периода януари - юли

| обновено на 14.08.15 в 11:28
Снимка: БГНЕС

17 деца са загинали при катастрофи у нас за периода януари - юли, съобщи директорът на КАТ - "Пътна полиция" Бойко Рановски. Както още вчера "Хоризонт" съобщи, ръководството на Пътната полиция поиска законодателни промени, насочени срещу организаторите на надбягвания с автомобили. За първите седем месеца на 2015 година от КАТ отчетоха 3 994 тежки катастрофи с 368 загинали и над 4000 ранени. От КАТ допълниха, че в сравнение с миналата година, това са с 88 повече катастрофи и 200 повече ранени. 

Предприемат се много мерки, предприемат се много действия, но, за съжаление, броят на пътно-транспортните произшествия, броят на убитите, броят на ранените се запазва същият, а в някои случаи са и повече в сравнение със същия период на миналата година. Причините за настъпване на ПТП-та основно са превишената и несъобразена скорост, неправилни маневри, неправилно изпреварване, каза Бойко Рановски.

От ръководството на КАТ "Пътна полиция" отчетоха, че Пловдив е градът с най-тежка пътна обстановка, като там броят на ранените и катастрофите е по-голям даже от този в Столичната дирекция на вътрешните работи.

По повод конкретния инцидент в Лесидрен комисар Бойко Рановски обясни, че към момента по случая има досъдебно производство и затова не може да бъде давана повече информация.

Най-честите причини за тежките катастрофи в България са неправилни маневри, както и каране с превишена скорост. Шефът на КАТ в София комисар Тенчо Тенев обясни, че на практика полицията в столицата е решила проблема с незаконните гонки. До 6 август камерите и мобилните устройства са заснели 10 000 нарушения, каза Тенев. КАТ - София предвижда идея пред пешеходните пътеки да бъдат изписани надписи "Погледни наляво". По този начин, според него, пешеходците ще бъдат по-внимателни, преди да стъпят на пешеходната пътека и ще се оглеждат за преминаващи автомобили.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!