Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Варна започва по традиция с тържествена архиерейска света литургия и благодарствен молебен за здраве

Варна

Денят на Варна започва по традиция с тържествена архиерейска света литургия и благодарствен молебен за здравето на жителите и гостите на града. Кулминацията на празника ще са водното шоу и илюминациите в полунощ.
Варненският и великопреславски митрополит Йоан ще отслужи тържествената света литургия в съслужение със свещеници от катедралния храм „Свето Успение Богородично”.По-късно на площад "Св.св. Кирил и Методий" ще бъде издигнат тържествено флагът на Варна, след което започва литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица.
Кметът на Варна Иван Портних отправи покана за празника:
На празника ще открием и новата атракция на града ни - фонтанът на площад "Независимост". Това е уникално съоръжение за страната, най-високият фонтан за страната с височина на водния стълб 41 метра.
В навечерието на Свето Успение Богородично” варненката Надежда Христова навърши 100 години.Тя е със завидна енергия и ясен ум, не обича да дава съвети ,но си спомня за стара Варна:
Навремето беше друго, сега е съвсем друго. Хубава беше Варна. Нямаха пари хората, по нямаха туй, онуй, но хубав, кротък животът беше.
Важен акцент в празничния ден е откриването на Бреговия център за управление на корабоплаването в квартал „Аспарухово”. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!