Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции в Гърция след постигнатото споразумение в Еврогрупата

Реакции в Гърция след постигнатото споразумение в еврогрупата за трети спасителен план могат да се определят като разнопланови.

Днес част от гръцките политици нарушиха традицията на празника Богородица да не се говори за политика. Постигнатото споразумение с Еврогрупата за отпускате на трета спасителна програма е събитие, което гърците очакваха от началото на годината. Финансовият министър Евклидис Цакалотос заяви, че програмата придвижва Гърция напред и че финансовата система е много по-стабилна:

Отсега нататък финансовата система ще бъде далеч по-стабилна. Обещана ни бе рекапитализация на банките без всякакъв ущърб за вложителите, така че негативният ефект от контрола върху капиталите ще бъде неутрализиран много скоро, а банките ще бъдат поставени на по-стабилни основи.

Гарантирането на влоговете успокои гърците и се очаква връщане на изтеглените преди банковия контрол пари. 

Днес премиерът Алексис Ципрас не направи изявление, спазвайки традицията на църковния празник.

Президентът на страната Прокопис Павлопулос, който присъства на тържествената литургия в храма на остров Тинос, заяви, че мястото на Гърция е в Европа и тя не би била същата без Атина.

Днес повечето коментари в Гърция засягат въпроса за неясното бъдеще на правителството на Сириза. Неочаквано високият брой на депутатите от управляващата партия, които не подкрепиха Ципрас и споразумението, налага като наложителен политически ход - вот на доверие в следващите дни и вероятно скоро извънредни парламентарни избори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!