Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилна изложба в Историческия музей на Габрово разказва историята на града

Илюстрованата хроника на град Габрово съдържа над 400 снимки и документи

Снимка: Велина Махлебашиева

Илюстрована хроника на град Габрово, която разказва за отминалите 155 години, популяризира историята и културата на селището край река Янтра. Развитието на града е представено и в мобилна изложба в Историческия музей.

Повече от 400 снимки, документи, културни ценности от фондовете на габровските институции, пазители на паметта, са показани в мобилната изложба и в хрониката  "155 години Габрово град“. Фотоси на исторически събития, на значими личности, допълнени от текст, разкриват миналото на Българския Манчестър и проследяват развитието на града до наши дни. В печатното издание е показана първата панорамна снимка на Габрово от 1874 година, както и много ранна фотография на първата фабрика в Габрово и в новоосвободеното Княжество България. Интересните факти от летоброенето на града са представени освен на български, на руски и английски език. Историкът Росен Йосифов, ръководител на проекта, подчерта

Целта на това издание е да стане един културен посланик на Габрово в чужбина. Да носи не само сведения за историята и за културата на Габрово, но и да направи обратната връзка на чужденеца към нас. Това е и туристически гид, той показва много повече от всички съвременни пътеводители на Габрово.

Мобилната изложба ще гостува на други музеи в страната и в побратимените на Габрово градове в Европа. Новите културни продукти са финансирани по програма „Култура“ на местната община.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!