Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магазините за авточасти втора употреба не предлагат сертификат за безопасността им, алармира НПО

Снимка: БГНЕС

Магазини за авточасти втора употреба не предлагат сертификат за безопасност на стоките, алармираха от новоучредената Национална асоциация "Защита на потребителите ". Оттам сигнализираха и за корупционни практики в дейността на държавните контролни органи.  Няколко са потребителските организации, които действат на пазара, но от новоучредената асоциация смятат, че те не защитават ефективно нашите права.

Правихме няколко проверки на магазини, които предлагат авточасти втора употреба и не срещнахме случай, в който да ни бъде предоставен сертификат за безопасност, например, за части, които биха били пряка заплаха, евентуално, за ПТП, съобщи Добромир Ганев от учредителите на Асоциацията. Той изнесе и данни, според които, около 40% от планираните приходи от глоби не постъпват в бюджета. Една от причините е и корупцията сред държавните контролни органи.

По отношение, примерно, на случая със Скалистите планини, беше официално отговорено, че подобна практика, използвана от туроператор, който иска да рекламира България, всъщност показа снимки от дестинация, която съвсем не е в България. Дори становището беше, че това не е нарушение на Закона, а всъщност в администрацията на президента вече даже бяха уволнени и служители, които са изтеглили тази информация.

Така мотивираха учредяването на Асоциацията и определиха първите задачи.

Свързани с енергетика, телекомуникации, проблеми с храни и детски играчки. Стартиране на искове, колективни искове, те са свързани с ВиК сектора, сектора с недвижими имоти или по-скоро много заблуждаваща реклама от търговците.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!