Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реджеп Ердоган свика предсрочни избори на 1 ноември

| обновено на 21.08.15 в 17:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за свикване на нови парламентарни избори на 1 ноември тази година. Държавният глава заяви пред журналисти, че в понеделник ще се срещне с председателя на Великото национално събрание на Турция Исмет Йълмаз, за да обсъдят процедурите по организирането на вота.

Турският президент направи това изявление два дни преди изтичане на крайния срок на преговорите за коалиционно правителство, който свършва на 23 август. След като консултациите на премиера Ахмед Давутоглу за сформиране на кабинет с две политически партии се провалиха, Ердоган отказа да даде мандат на лидера на втората политическа сила в парламента – основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу и обяви, че ще насрочи нови избори.

Предстоящите избори ще бъдат втори парламентарен вот в Турция в рамките на шест месеца.

Междувременно днес бе отбелязан нов спад на турската лира спрямо американския долар, който достигна рекордна цифра. Един американски долар днес се обменя за над 3 турски лири. На фона на политическата нестабилност и проблемите на сигурността, турската лира се е обезценила с около 14,5% само за един месец, отбелязват финансистите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!