Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 138 години от Шипченската епопея

Днес отбелязваме 138 години от героичните августовски боеве за свободата на България, останали в историята като Шипченската епопея. Националните чествания ще започнат на историческия връх и ще продължат с тържествена вечерна проверка в Габрово.

В Соколския манастир край Габрово ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите при Шипченските боеве. Оттам и от още два изходни пункта ще потеглят туристически походи към легендарния връх. Ученици от цялата страна ще се включат в традиционното състезание по изкачване на 890-те стъпала.  Едно от най-очакваните събития е възстановката на августовските боеве отпреди 138 години, която ще бъде представена от родолюбци от националното дружество „традиция“.Програмата включва посещение на бойните позиции с екскурзовод.

Заместник-директорът на Националния музей Шипка-Бузлуджа Мая Миланова допълни, че за децата е организирано състезание по ориентиране, занималня на открито,

Също така, непрекъснато в мултимедийната зала на музея ще има документални филми за събитията и за паметниците на признателността по цяла България. Освен това ще има урок на открито, който ще бъде изнесен от доц. Марко Златев от Велико Търново. Ще бъдат отворени през целия ден и командният пункт на ген. Столетов и зимната войнишка землянка, които се намират на 1 км. северно от връх Шипка и връх "Свети Никола". Боевете не са се водили точно и само  на върха.

Отбраната на Шипченския проход е една от решаващите битки в Руско-турската война. Боевете се водят от 21 до 26 август 1877 г. Малобройният руско-български отряд командван от генерал Николай Столетов е трябвало да попречи на превъзхождащата го по численост армия на Сюлейман паша да премине Балкана. За победата на руския отряд и опълченците спомага пристигналият на 23 август батальон, командван от генерал Фьодор Радецки.

Президентът Росен Плевнелиев е патрон на честванията. Довечера, на площад "Възраждане" в Габрово, той ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.

От 10 до 22 ч., движението на транзитно преминаващите превозни средства по пътя Габрово-Шипка-Казанлък ще бъде ограничено заради националното честване. През прохода Шипка ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости на събитието, както и организираният междуградски автотранспорт.
   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!