Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Кателиева: Сливането на центровете за Спешна помощ в София-град и област ще увеличи грешките при повикванията и закъсненията ще нараснат

Министър Москов, пазете дадените от вас ангажименти, обърнете се към концепцията и я приложете

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Сливането на центровете за Спешна помощ в София - град и Софийска област ще увеличи броя на грешките при повикванията и закъсненията също ще нараснат, обяви д-р Десислава Кателиева – председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ. Тя обяви, че организацията е изпратила протестно становище в Министерството на здравеопазването и предупреди, че ако то не се съобрази с възражението, проектопостановлението за създаването на нов мегацентър за Спешна помощ ще бъде оспорено в съда.
В случай че министерството не се съобрази и премине към приемане на това постановление, ще си търсим правата в съда, но ние не сме в състояние да подлагаме пациентите си на риск, да протестираме и да ги лишаваме от това, което в момента с много усилия оказваме. Министър Москов, пазете дадените от вас ангажименти към нас, обърнете се към концепцията и я приложете. В тази концепция е написано какво точно трябва да се случи със Спешната помощ. Има времева рамка, има финансова рамка, нека спазят дадените обещания. Структурни промени никъде не са залегнали, нито в стандарта, нито в концепцията. Основният ни страх е, че една реално координационна централа, която в момента обслужва София - град, няма да може да се справи със спецификата на повикванията, които постъпват от София - област. При положение, че няма въведени правила за работа, няма триаж, няма свързаност между двете системи 112, на спешният телефон работят паралелно чрез препредаване на информацията, ние считаме, че ще нарастне броят на закъсненията, ще нарастне броят на грешките. Обещаните от министерството увеличение на екипи няма как да се случи, при положение, че хора не достигат и в София - град и в София - област.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!