Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МРРБ: Установени са редица нарушения от концесионерите на морските плажове

Снимка: БГНЕС

Редица нарушения на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, свързани с морските плажове от страна на концесионерите и наемателите, е установила проверка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), възложена от Върховната административна прокуратура.

Сред нарушенията са пречки при свободния достъп до плажовете, надвишаване на общата площ на преместваемите обекти, както и повече платени плажни зони от безплатната, което е нарушение на утвърдените от министерството схеми. Негативни са изводите и по отношение на здравното обслужване на гражданите, почистването на плажовете и водно-спасителната дейност.

От прокуратурата смятат, че МРРБ изпълнява ефективно задълженията си по контрола, по спазването на законността по управление и поддържане на морските плажове, но задълженията на ведомството включват и търсене на административно-наказателна отговорност и издаване на наказателни постановления в случаите, в които законът е предвидил това.

Върховната административна прокуратура предлага налагане на санкции, а министерството трябва да уведоми прокуратурата за тях в едномесечен срок. По отношение на морския плаж "Корал" прокуратурата е протестирала десет строителни разрешения пред Районната дирекция за национален строителен контрол. До момента съвета е уважил четири протеста на прокуратурата. Очаква се и произнасяне и по останалите случаи, пише в съобщението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!