Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Комисията за защита на конкуренцията прави анализ за картел за цените на горивата с данни само от бензиностанциите“, пише 24 ЧАСА. „Преди дни премиерът заяви, че според него разликата от 1-2 стотинки в цените на различните бензиностанции означава картел. Комисията обаче била изключена от списъка с ведомства, които могат да получават данъчно чувствителна информация“, отбелязва изданието.
„КЗК прави ялов анализ за пазара на горивата, заради данъчна тайна. От няколко години министерството на финансите бави промяна в закона, а липсващите данни от данъчната агенция и митниците обезсмислят чакания доклад“, обяснява вестник СЕГА.
„Газ и парно по-евтини от 1 октомври“ - сигурен е вестник МОНИТОР след вчерашните изявления на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране.
„Природният газ вероятно ще поевтинее с над 13,65 %, заяви Иван Иванов. Това означава, че цените на парното и топлата вода ще са с 6-7 процента по-ниски. Намалението ще епо-високо за София и почти нулево в Русе и Перник“, обяснява ТРУД, цитирайки представител на Камарата на енергетиците.
„Освен на парното, намалението на цената на природния газ би следвало да доведе и до намаляване на цената на тока, който се произвежда от топлофикациите с когенерационни мощности“, смята МОНИТОР. „Това обаче едва ли ще бъде толкова съществено, аз да се стигне до намаление на цената на микса на НЕК, а оттам - и на крайните потребители“, допълва вестникът.
„Топлофикациите в цялата страна трупат нови загуби, за година дълговете им са нараснали със 78 милиона лева“, отбелязва ТРУД.
Ако „за клиентите на „Булгаргаз“ новината за поевтиняването на природния газ е добра, това не може да се каже за газовото дружество, което отчита загуба от 34,4 милиона лева към средата на годината“, изтъква КАПИТАЛ DAILY
Същият вестник помества акценти от интервю с финансовия министър Владислав Горанов, който прогнозира, че икономиката през тази година ще нарасне с 2 процента, вместо с официално прогнозираните 1,4 на сто. Горанов очаква също приходите в хазната до края на годината да са между 800 милиона и 1 милиард лева повече от заложеното в бюджета. Министърът обяснява оптимизма си с резултатите от борбата със сивия сектор.
„Пак скриха кражбите в научния фонд“, пише ДУМА в челното си заглавие. „В поредния одитен доклад на Сметната палата за дейността на Министерството на образованието и науките от август 2011 до края на 2014 година не се споменава нищо за това какви пари са източени неправомерно от фонд „Научни изследвания“ към приятелски кръгове около шефовете на институцията в скандалната сесия на 2012 година. Докладът от 81 страници включва обширни анализи за БАН и вузовете, но няма дори предписание МОН да осигури връщането на източените бюджетни пари, каквото предписание даде навремето финансовото министерство, а съдът потвърди, че средствата са платени незаконно“, отбелязва ДУМА.
„190 милиона лева - държавни и европейски средства, са управлявани и харчени неефективно от четирима министри на образованието и петима управители на Фонда за научни изследвания“, пише ТРУД в извод от същия доклад на Сметната палата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!