Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко ли тона боклуци ще съберем следващата седмица при почистването на Рила

Всички казваме, че обичаме планината, но дали всички сме отговорни към нея, към опазването ѝ от постиженията на днешния модерен свят? Отговорът е: по-скоро не.
 

Ще сте попитате защо? Как бихте приели факта, че миналата година доброволци, участвали в дългогодишната кампания "Боклукът в раницата" на сдружение "За Земята" са събрали в Рила над 5 тона отпадъци, а през 2013-а при почистване в Стара планина събраният боклук е над 20 тона.

Тази година за 17-и път кампанията отново ще събере доброволци от цялата страна. Акцията е от 31 август до 6 септември, а организатори са членове на сдружение "За Земята".

Участниците ще бъдат разделени в две групи, които ще чистят на две места – при хижа "Мусала" и хижа "Белмекен", за да се съберат на 4 септември на хижа "Заврачица".

В инициативата ще се включат хора от различни краища на България, от всички възрасти, самостоятелно, в компания и семейно – разказва Кристиан Найденов от Екологично сдружение "За Земята". Освен почистването, акцията постига още нещо – всички участници стават още по-отговорни и внимателни при общуването с природата.

Чуйте повече по темата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!