Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Разследването на смъртта на десетки имигранти в камион, изоставен на австрийска магистрала, е водеща тема на печатните издания и тази сутрин, поради задържането на трима българи, свързани със случая.

 „Месец арест за нашите в Унгария. Австрия иска да ги екстрадират за дело във Виена.  Ще ги обвинят за смъртта на 59 мъже, 8 жени и 4 деца“, задушили се в тира, съобщава "СТАНДАРТ". Вестникът цитира външния министър Даниел Митов, който отбелязва, че „трафикът на хора е по-доходен от наркобизнеса“.

„От курса на смъртта спечелили 700 хиляди евро“, отбелязва "24 ЧАСА". Източници на изданието обясняват вчерашните големи опашки от автомобили по граничните пунктове с Гърция и Турция именно с усилията на граничарите да предотвратят нелегалния трафик на имигранти.

„Полицаи в Благоевград чакат пиян, пребил пенсионер, да изтрезнее, за да го арестуват“, пише "ТРУД". „Почерпен, той ударил с нож по главата стареца, защото продавал цветя пред блока. По-късно пак го набил, защото се оплакал в полицията от тормоза. На два пъти униформените чакали бияча пред заключената му врата, но си тръгнали, за да „не правят циркове“, след като роднини обещали да го отведат в полицията на следващия ден. Пребитият пенсионер е в болница“, допълва репортерът на вестника.

„Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ е пред финансов колапс“, пише "СТАНДАРТ". „Учените започнаха дарителска кампания, за да съберат нужните пари, с които да си платят тока и да направят спешни ремонти в базата. Ако астрономите не успеят да осигурят нужните им 264 000 лева, най-голямата обсерватория в Югоизточна Европа може да хлопне кепенци“, предупреждава "СТАНДАРТ".

 Повече финансови възможности се разкриват пред селскостопанските производители у нас, научаваме от същия вестник. „До 1 милион лева за техника ще може да получи всеки земеделец у нас. Субсидиите са част от 50-те милиона евро, които правителството ще осигури за проекти в земеделието“. Средствата „са били освободени след анулиране на някои от договорите по старата програма за развитие на селските райони“, пояснява "СТАНДАРТ".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!