Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайната десница в Швеция поиска референдум за имиграционната политика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крайната десница в Швеция поиска референдум за преразглеждане на имиграционната политика. Страната се слави със здравата си икономика, добре развита социална система и търпимост към новодошлите. По тази причина тя е на първо място в Европейския съюз по броя на бежанците, получили официален статут, отнесен към броя на местните жители. С население под 10 милиона, скандинавската страна прие през миналата година 80 хиляди души, бягащи от въоръжени конфликти и авторитарни режими в своите държави.

Според лидера на крайнодесните „Шведски демократи“ обаче е време политиката на „отворени обятия“ да бъде прекратена. Джими Окесон обвини политическите си опоненти за многобройните нещастия на имигрантите. Щедрите социални облаги привличат тези хора и ги карат да рискуват собствения си живот и живота на своите деца, обясни Окесон.

Тежест на изявлението му придаде едно от последните проучвания на общественото мнение, според което „Шведски демократи“ са на първо място с 25 на сто пред управляващите социалдемократи. В настоящия парламент обаче десницата държи само 49 от общо 349 депутати. Всички останали фракции поддържат имигрантите като работна ръка, която ще компенсира ефекта от застаряващото население.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!