Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешните центрове в 18 области вече разполагат с апарати за телемедицина

| обновено на 03.09.15 в 17:59
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Спешните екипи в 18 области вече разполагат с 25 апарати за телемедицина, съобщи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. За първи път екипите в линейките ще могат да подават актуална информация за състоянието на пострадалите от разстояние.

Три от апаратите за телемедицина са за София-област, като политиката на Министерство на здравеопазването е през следващата година с електронните устройства да бъдат снабдени всички спешни центрове, каза здравният министър Петър Москов:

Вашите данни в жива връзка се четат от координационния център, където има екипи. Той контактува, ако трябва, със специалисти от големите болници съответно. И това дава сигурност на диагнозата, дава яснота за нужните бързи спешни действия, дава мнението си за кардиограмата, за сатурацията ви, за основните жизнени показатели.

Нови 50 щата се осигуряват след сливането на спешните центрове в София- град и областта, заяви още министър Москов и обясни, че няма да има излишни чиновници на щат.

С резервите има две ЦСМП-та, които след вчерашното решение на Министерски съвет станаха едно. 50 щатни бройки, които до този момент са административни или са координатори се прехвърлят като щатни бройки за реално работещи на екипи на терен хора. Ако искаш да работиш в спешна помощ, ще работиш в спешна помощ.

Москов допълни, че заплатите на лекарите ще продължат да нарастват.

Девет нови спешни лекари започват работа в столичната Бърза помощ, съобщи директорът Георги Гелев,  но има нужда от още 100 лекари:

Тъй като във властта в годините лекарите са изчезнали, това, което прави в момента екипът на Министерството, при всички положения ще има сериозен резултат. Най-важното, което направи, е не апаратите, не сливането на центровете, а е това, че направи повишение на работната заплата с 20% миналата година.

23 са вече екипите на Бърза помощ за София-град. От днес столичният Спешен център е и база за обучение на млади лекари.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Сливането на Спешната помощ – опасна за живота на пациентите

Доводите на министъра на здравеопазването за сливане на центровете за Спешна помощ на София-град и София-област са зашити с бели конци , заяви председателят на Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ доктор Десислава..

публикувано на 03.09.15 в 09:03