Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрации в Солун срещу безработицата и икономическите мерки на фона на откриващия се панаир

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демонстрации в Солун срещу безработицата и икономическите мерки, които Атина договори с кредиторите. Мощни полицейски части охраняват протестите, като преди това протестна демонстрация проведоха и силите на реда. Недовоството на гърците става на фона на откриващия се днес международен солунски панаир. Още от кореспондента ни в Гърция на Катя Пеева
Начало на днешните протести дадоха полицаите,които проведоха демонстрация заедно с пожарникари и морска охрана. Силите на реда искат по-високи заплати,подобряване условията на труд и назначаване на още служители. Граждани на Солун и гости на панаира  подкрепяха исканията на полицаите и им ръкопляскаха. С възторжени възгласи "браво" гърците поздравяваха представителите на синдиката на морска охрана и гранична полиция, които са на първа линия на бежанската вълна.
След като приключиха демонстрацията полицаите заеха местата по охрана на синдикалните протести.
Общият синдикат на Гърция организира масова многохилядна демонстрация срещу мерките ,които правителството на Ципрас договори с кредиторите,а парламентът ги прие.
Синдикатът на Комунистическата партия ПАМЕ на своя отделна демонстрация организира хиляди  гърци, които скандират както срещу управляващите в Атина, така и срещу политиката на Брюксел.
В центъра на Солун се пренесе днес борбата на миньорите от мините за добив на злато в Скурес -Халкидики. Правителството временно спря дейността  на компанията "Гръцко злато", която разработва мините и остави над 2 хиляди миньори безработни. Част от тях са втора седмица в мината с искане да си върнат работните места. Лидерите на синдиката и хиляди жители на Халкидики ги подкрепят в протестната демонстрация в Солун.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!