Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествия и инициативи в памет на загиналите при катастрофи деца се провеждат в страната

Под наслов "Аз съм бъдещето! Не ни убивай!" премина в София протестът срещу катастрофите по пътищата. Роднини и близки на загинали в пътно-транспортни произшествия тръгнаха от метростанция НДК в центъра на София с плакати,  на който пише: "Спрете войната по пътищата". Те стигнаха до парламента с искане към депутатите за законодателни промени и по-сурови наказания за нарушителите на пътя.  Опечалената майка на Галина Горова, която беше прегазена на пешеходна пътека в столичния квартал Люлин през 2006-та година, поиска смъртна присъда за убийците на пътя:

Искам смъртна присъда! Не може дрогиран, пиян или нагъл шофьор да убие дете, човек, и след това да е на свобода! Девет години ходим по гробища, девет години не мога да си видя детето,  а убиецът на моето дете е на свобода! След всеки следващ смъртен случай: "Всичко ще се оправи", Какво се оправи? Само се събираме на протести! Вижте колко малко хора са на протеста! Тотално да се променят законите, да престане с тази скапана корупция в тази скапана държава! Щом има пари и е дрогиран, и е пиян, значи да е под някакъв чадър! Не става!   

Мирослава Асенова, майка на Станислава Асенова - Съни, която беше убита на спирка на градския транспорт от пиян шофьор на такси, на столичния булевард "Цариградско шосе" през 2013-та година сподели, че хората са станали бездушни към трагедиите. Няма ги елементарните човешки качества, съпричастността към това което се е случило на нас. И това, което тепърва ще се случва, ние искаме да го предотвратим. Аз идвам /на протеста/ за да успеем да направим нещо в тази държава, която се явява съучастник в тези убийства, масови по пътя. Значи ние се борим за вашите деца, посочи тя.

В шествието във Варна се включиха много хора и различни организации.  "Жени за красива Варна" беше един от координаторите на шествието, което беше подкрепено и от Дружеството на инвалидите във Варна. Хората дойдоха с инвалидните си колички, за да покажат съпричастност и отново да призоват шофьорите да бъдат внимателни и към тях. Дойдоха и представители на спортен клуб за хора с увреждания и на читалище "Просвета", студентски съвети и много други. Представители на фолклорния ансамбъл "Варна", облечени в носии, носеха надпис "Аз съм бъдещето, не ме убивай!". Имаше и пострадали семейства,  сред които Рускови, чийто 15-годишен син Денислав беше пометен на автобусна спирка от пиян водач без книжка.

Той лежа 6 години в затвора ефективно, казаха родителите. Тогава беше на 23, а сега - на 29, отново е жив и здрав, а нашият син го няма.

Със сълзи в очите всички участници в шествието поставиха цветя на лобното място на Денислав, а по-късно и на близката пешеходната пътека, където 21-годишна възраст, пометена от моторист, загина дъщерята Лора Петрова. Майка ѝ депутатът Нели Петрова каза, че продължава да се бори в НС за промяна в Закона за движение по пътищата, прави много "кръгли маси" и се надява, че това ще се случи. Участниците в шествието направиха флашмоб по пешеходните пътеки без да спират движението, за да покажат на преминаващите шофьори как трябва да се държат на пътя. 

Ученици от Троян и Ловеч започнаха кампания "Пазете децата на пътя" в памет на загиналите деца при катастрофи. Инициативата е на приятели и съученици на трагично загиналата край Лесидрен 16-годишна Велислава Цанкова.  Кампанията се организира съвместно със сдружение "Троян - 166", СОУ "Васил Левски" в Троян и Гимназията за чужди езици в Ловеч. В специална листовка младежите  призовават: "Пазете ни", "Карай внимателно", "Бъди отговорен".  Учениците,  облечени в черни тениски с бял надпис "Борете се за мечтите си" ще я раздават  на  водачите на 15 септември.  Надписът  е цитат послание от ученическо есе на Велислава.  Целта на кампанията е призивът да стигне до повече хора. В момента се събират дарения за осигуряване тениските.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!