Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 майстори предлагат изделия на панаира на народните занаяти в Етъра

Повече от 100 майстори предлагат изделията си на 13-тия Международен панаир на народните занаяти в Архитектурно-етнографския комплекс "Етъра" край Габрово. Участието на занаятчии от чужбина е рекордно за историята на изложението. Участват майстори от Южна Корея, Япония, Сирия, Румъния, които показват традиционни за своите страни занаяти. Майстор Йънг О от Южна Корея, каза.

Представяме "ханджи" - корейска традиционна хартия. От нея се правят много неща: огледало, моливник, и дрехи, примерно, одеяло. Всичко се прави! Самата хартия е много различна. Правена е от азиатско дърво.

Единственият майстор-хлопкар на етърската чаршия е Васил Дойнов от Габрово. Хлопките му са най-търсени от скотовъдците и по-рядко за декорация, разказва майсторът.

Истинският звук на хлопката, която е за животни, е тупащият звук, той през баири се пренася, докато другият звъни, но сякаш земята го поглъща.

Майсторите приветства председателят на НС Цецка Цачева, която е патрон на панаира. В словото си председателят на Парламента отбеляза:

Това, което ме впечатли, влизайки в този уникален комплекс, е многото млади хора, които продължават с традицията, правят я не само достъпна и днес до нас, но и някак си по-модерна.

Тазгодишното издание на панаира е посветено на 155-тата годишнина от обявяването на Габрово за град. По този повод Цачева връчи на кмета на Габрово почетен плакет на Народното събрание с лика на Антим Първи - първият председател на Учредителното събрание и на българския парламент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!