Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

114 сирийски бежанци бяха спасени от водите на Средиземно море край бреговете на Кипър

Кипър-спасени бежанци
Снимка: Бранислава Бобанац

114 сирийски бежанци, сред които 30 деца и 5 бебета, бяха спасени рано тази сутрин от водите на Средиземно море край бреговете на Кипър. Те са настанени в лагер и са им предоставени медицински грижи.

Търговски кораб е подал радиосигнал в кипърския Координационен център за издирване и спасяване, че малка риболовна лодка бедства на около 40 морски мили югоизточно от крайбрежния град Ларнака с над 100 души на борда. В организираната от кипърските власти спасителна операция съгласно националния план за действие при аварии и за оказване на помощ, участваха въздушни сили и три кораба на Военноморския флот и пристанищната полиция. Министърът на вътрешните работи на Кипър Сократис Хасикос лично посети пристанище Ларнака, където през нощта се проведе заседание на представители на вътрешното министерство, Гражданска защита, Министерството на здравеопазването и държавната болница в Ларнака.


Спасителните действия продължиха през цялата нощ, като трите участващи в тях кораба успяха да стигнат до лодката в 6.00 ч. тази сутрин и час по-късно бедстващите 114 бежанци от Сирия, сред които 30 деца и 5 бебета, бяха транспортирани до пристанището в Ларнака. Там те бяха преброени и регистрирани, след което превозени с автобуси до палатков лагер край Никозия.


Според първите информации, съобщени от оцелелите, те са платили по над 4000 щатски долара, за да стигнат до Европа. Кипърската полиция разпитва трима души, заподозрени като трафиканти. 


Кипър е най-близката страна-член на ЕС до размирния близкоизточен район и конфликта в Сирия, но поради отдалечеността си от континенталната част на съюза островът не е предпочитан за търсене на убежище от бежанци. През септември миналата година 345 бежанци от Сирия, сред които 52 деца, бяха спасени от кипърските власти от потъващ риболовен кораб, на около 50 морски мили югозападно от Пафос.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!