Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С празнично шествие и възстановка отбелязаха 130-годишнината от Съединението във Варна

Отбелязването на 130-годишнината от Съединението на България във Варна започна с поднасянето на венци и цветя пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на площад „Независимост“. По-късно празничното шествие, водено от представителния духов оркестър на Военноморските сили, премина по булевард „Мария Луиза“ до паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

Актьори от Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“, припомниха събитията от 1885-та, когато княз Александър Батенберг, който е във Варна, получава от Пловдив телеграма от временното правителство за прогласяване на Съединението и пред възторжените варненци той обявява подкрепата си за него. Офицерът от запаса Васил Кръстев, председател на УС на клуб „Миноносец Дръзки“, коментира какви знамена трябва да се веят на празника:

В шествието единственото допустимо знаме, според моите разбирания, трябва да бъде националното знаме.

Относно значението на Съединението на България в нашата история, Васил Кръстев заяви:

Дори свободата на България да е постигната с щика на руското оръжие, поводът и борбите на българския народ са допринесли това да се случи. В противен случай едва ли щеше да се стигне до там. Съединението е факт неоспорим.

Днес каузата, която може да ни обедини, е "България над всичко", подчерта Кръстев.

Венци и цветя на паметника на загиналите в Сръбско-българската война поднесоха кметът на града Иван Портних, народни представители от морската столица, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който заедно със свещеници от митрополията, отслужи заупокойна молитва за загиналите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!