Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започна поредица от фестивали

Кипър - фестивали
Снимка: Бранислава Бобанац
С първия септемврийски уикенд в Кипър започна поредица от фестивали, посветени на традиционни кипърски занаяти и изделия. Фестивалите са част от местни и национални инициативи за развитие на селските райони и туризма чрез популяризиране на кипърската култура, история, традиции и забележителности.

Фестивал на печивата и традиционни кипърски хлебни изделия събира днес много гости от страната и чуждестранни туристи в село Галата в района на Лимасол. От векове то е прочуто с многобройните си мелници, а жените в него са всепризнати майсторки на тестото, като предават уменията си на своите дъщери. Демонстрация на печене на традиционен кипърски хляб и други изделия в пещ на дърва и тяхната дегустация, фотографска изложба, както и много традиционна кипърска музика и танци са включени в програмата на фестивала.
В следващите три поредни недели до края на месеца три известни лозаро-винарски села в планината Тродос са домакини на ежегодния Фестивал на гроздето и на традиционни местни продукти от него. Любителите ще могат да опитат не само най-хубавото кипърско грозде, но и традиционни кипърски сладки деликатеси от гроздовия сок. Фестивалът ще предложи конкурси, дегустация на вино, народна музика, възраждане на стари обичаи и занаяти, посещения в традиционни кипърски къщи.
Шестият годишен Фестивал на селските райони, който тази година се провежда на 20 септември, е светът на живата кипърска традиция. Празникът е изпълнен с демонстрации на традиционни храни, напитки и занаяти.
В края на месеца град Пафос кани на Фестивал на виното и традиционни продукти от областта. Завършек на “сладките” празници през септември е двудневният Фестивал на шоколада в последния уикенд на месеца. Той ще се проведе в известна работилница за шоколад в село в планината Тродос, където с помощта на майсторите всеки ще може да направи свой собствен шоколад или луксозни сапуни с шоколад и местни билки.
Многобройните и разнообразни фестивали в Кипър се утвърдиха като силна възможност за привличане на повече туристи и развитие на селските райони.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!