Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на двете кипърски общности откриват изложба с предмети на Глафкос Клиридис

Експозиция за президента Клиридис
Снимка: Бранислава Бобанац

Изключително символно събитие събира тази вечер в Никозия лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ. Те ще открият постоянна експозиция с предмети, принадлежали на бившия президент на Кипър Глафкос Клиридис, известен със силната си подкрепа за обединението на Кипър. Личната му колекция е разположена в открития преди една година център, представящ заедно историята и културата на кипърските гърци и кипърските турци.

Около 3000 книги от личната библиотека на Глафкос Клиридис, негови медали и отличия от Втората световна война, многобройни аудиовизуални записи, снимки, стари карти на Кипър и подаръци влизат в новата експозиция в Никозия, посветена на покойния кипърски президент. Тя ще бъде открита от сегашния президент на страната Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

Всички предмети са били лично притежание на Клиридис и са дарени от дъщеря му Кати на Центъра за визуални изкуства и изследвания в Никозия. Открит точно преди една година, той е единствената двуобщностна институция на острова, посветена на културата на Кипър и на помирението между двете общности. Центърът се намира на метри от телената ограда на буферната зона под контрола на ООН, разделяща кипърската  столица.

Самият Глафкос Клиридис е известен със силната си подкрепа за обединението на Кипър, включително и на “Плана Анан”, отхвърлен през 2004 г. от кипърските гърци.

Политикът-ветеран, отдал над 60 години от живота си в служба на Кипър и кипърския народ, почина на 94-годишна възраст през ноември 2013 г., без да види страната си обединена. Избиран е за президент два последователни мандата от 1993 до 2003 г., като шест пъти се е кандидатирал за висшия държавен пост в страната. Клиридис е и първият председател на парламента на Кипър, на който пост остава в продължение на 16 години – от 1960 до 1976 г.

Лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ ще се срещнат след седмица, на 14 септември, за да продължат преговорите за решаване на Кипърския въпрос.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!