Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението между мигранти и властите на гръцкия остров Лесбос продължава

Сирийски имигранти
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Не стихва напрежението между мигранти и властите на гръцкия остров Лесбос. Полицията се страхува от хаос и плячкосване на магазини. Напливът от бежанци не спира. На мигрантската вълна не издържат и други гръцки острови в Средиземно море.

Служебното правителство в Атина увеличи екипите за регистрация на бежанците и нелегалните имигранти в Лесбос. Министърът по миграция  Янис Музалас, който е на острова, определи ситуацията като взривоопасна и обеща, че до няколко дни имигрантите ще бъдат прехвърлени от острова към Атина.

Увеличени са силите на полицията по охрана на реда след опит на хиляди имигранти да протестират срещу условията за настаняване, като прекъснаха със жива верига за няколко часа транспортните връзки на Лесбос.Чужденците бяха спрени от полиция, която се страхува да не започнат да разбиват магазини и да крадат стоки.

Пълно отчаяние има сред жителите на острова, които вече заявяват пред медиите,че са готови да поемат реда в свои ръце. В момента на острова има над 17 хиляди имигранти, които чакат транспорт към Атина.
Напрежението се увеличи след изявление на министъра по миграция, че заедно с бежанците вероятно са влезли и джихадисти.

Проблемите на Гърция с бежанската вълна не се ограничават само с остров Лесбос. Под натиска на ежедневно пристигащи хиляди имигранти са и островите Кос, Самос, Хиос, Калимнос.
Кметовете на островите вече се обърнаха за помощ директно към европейските страни, недоволни от политиката на Атина.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!