Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е в плен на плътна пелена от прах след пясъчна буря

Никозия - пясъчна буря
Снимка: Бранислава Бобанац

Кипър е в плен на плътна пелена от прах, в опасно съчетание с висока влажност и гореща вълна, които душат острова. Пясъчната буря дойде с източни ветрове от Сирия и неблагоприятните условия се очаква да останат до края на седмицата.

Небето и цялата територия на красивия средиземноморски остров пожълтяха след пясъчната буря, която връхлетя Кипър в късния следобед в понеделник. Тази сутрин бяха регистрирани рекордни концентрации на прах в атмосферата във всички райони на страната, като по южното крайбрежие, в района на Лимасол, те надвишават над 50 пъти допустимата норма. Покриващият столицата Никозия жълт прах е в съчетание с изключителна задуха заради високите температури, които днес се очаква да стигнат 41-42 градуса. Отчетената влажност на острова също е висока – в рамките на 40 - 46%.

Екстремалните условия са резултат от източни ветрове и ниско налягане в района на  Ирак, които са предизвикали преноса на прах от Сирия към Кипър, обясниха от Метеорологичната служба.

Здравното министерство издаде предупреждение за опасност  за здравето на децата, възрастните хора и страдащите от респираторни проблеми. Вече има хора, потърсили медицинска помощ заради затруднения с дишането. Министерството на образованието алармира училищата да държат децата на закрито. Социалното министерство се обърна към работодателите и синдикатите, особено в сферата на строителството, да се ограничи работата на открито или работниците да носят предпазни маски.

Заради намалена видимост само до 500 метра, което е под минималното разстояние за безопасност от 800 – 1000 метра, основното международно летище на Кипър в Ларнака започна да отклонява полети към летището в Пафос. Тази сутрин пет пристигащи самолета промениха крайната си точка на кацане.

Според прогнозите тази опасна ситуация ще се задържи до четвъртък, като окончателното изчистване от гъстия прах в атмосферата се очаква до края на седмицата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!