Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окръжната прокуратура в Пазарджик отново внесе обвинителен акт срещу обвинените в радикален ислям

Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура в Пазарджик отново внесе обвинителен акт срещу 14-те души, обвинени в проповядването на радикален ислям. Първият обвинителен акт бе върнат от Окръжния съд заради открити процесуални нарушения, които вече са отстранени.

Обвиненията не са променени.

Всички, начело с ромския лидер Ахмед Муса Ахмед, ще бъдат съдени за пропаганда на война и насаждане на религиозна омраза.

Част от обвинените бяха задържани при мащабна акция на ДАНС в края на миналата година. Няколко месеца по-късно бяха вкарани в ареста още поддръжници на Ахмед Муса. При обиски в домовете им в Асеновград, Пазарджик, Пловдив и Хасково бяха открити видеоматериали, пропагандиращи идеите на "Ислямска държава". Бяха намерени и над 1000 екземпляра на книгата "Вероотстъпничество - един наръчник да се воюва с неверниците", преведена от единствената жена в групата - Александрина Ангелова.

Според обвинителния акт Ахмед Муса е помагал на ислямисти да преминат през България в посока Сирия. Именно той е проповядвал:

В Сирия се бият наши братя и тук трябва да направим война и да направим България ислямска държава.

С изключение на Александрина Ангелова, освободена под парична гаранция, всички останали обвинени са в пазарджишкия следствен арест.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!