Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър и Италия ще си сътрудничат в разработването на газовите находища

Снимка: БТА

Италианският газов гигант ENI се ангажира с допълнителни инвестиции в разработването на газовите находища на Кипър в Средиземно море, а кипърският природен газ може да се изнася за Европа през заводите за втечняване в Египет. Това потенциално сътрудничество обсъдиха президентът на Кипър Никос Анастасиадис и главният изпълнителен директор на италианската компания Клаудио Дескалци.

Срещата, продължила повече от час, се оценява като изключително важна за осъществяването на кипърската енергийна програма и за развитието на газовите сондажи в Източното Средиземноморие, както и за осигуряването на енергийна алтернатива за Европа.

Днешното посещение на Клаудио Дескалци в Никозия е първото, след като в края на август италианската компания обяви откриването близо до Египет, в зоната “Зохър”, на най-голямото газово находище в Средиземно море. Неговите залежи се изчисляват предварително на над 850 млрд. куб. метра газ с възможност за годишен добив на 30 - 35 млрд. куб. метра газ. Египетското находище граничи с кипърската изключителна икономическа зона и правителството смята, че разработването му ще даде тласък за сондажи в целия район.

Бъдещото присъствие на ENI в изключителната икономическа зона на Кипър в контекста на новата ситуация след откритието бе основната тема на разговора днес. Консорциум между италианската компания и южнокорейската КОГАС има договор с правителството на Кипър за проучвания в три блока, но при направените досега два сондажа той не успя да открие използваеми въглеводороди и временно преустанови работата си. В изявлението си след срещата днес Клаудио Дескалци се ангажира с допълнителни инвестиции в Кипър, с оглед на двугодишното удължаване на лиценза до февруари 2018 г. Той посочи още, че е възможно сътрудничество между Кипър, Египет и ENI за транзитиране на кипърския природен газ до терминалите в Египет и оттам да се изнася за Европа.

Кипърското правителство ще продължи да бъде сериозен и отговорен партньор, в съответствие със стратегическото планиране, подчерта неговият говорител Никос Христодулидис.

Откритото в края на 2011 г. находище “Афродита” в блок 12 на изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море е първият и единствен засега кипърски участък с доказани залежи от природен газ, които се изчисляват на около 140 млрд. куб. метра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!