Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ започна внезапни проверки в детските градини

| обновено на 11.09.15 в 13:20
Снимка: БГНЕС

Обширни проверки в детските градини започна Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Инспекторите проверяват без предупреждение кухните на детските заведения. От понеделник до днес в София са проверени кухните на 35 детски градини. 15 предписания са издадени. Проверява се дали обектът е регистриран, каква е материално-техническата база и най-вече храните и суровините, които се ползват за ястията на децата.

Д-р Силвия Каменова от Областната дирекция на Агенцията заяви след проверката на 17-о ОДЗ "Мечо Пух" в София:

Козметично несъответствие, за което ще бъде съставено предписание. Просто задължително е всички врати и прозорци да бъдат с предпазна мрежа срещу насекоми и вредители. В случая имаме леко разкъсване. Според домакинката някое дете го е дръпнало, разкъсало, но поради тази причина пък ние ще съставим предписание да бъде сменена. 

Всички продукти в хладилниците на 17-о ОДЗ бяха в срок на годност и по БДС.

Резултатите от взетите проби от готовата храна ще излязат до няколко дни. Д-р Каменова посочи:

Най-често срещаните несъответствия са по отношение на материално-техническа база, било някаква нарушена цялост по стени, тавани, наличие на частична корозия на стелажи по хладилни съоръжения или работни плотове. Всичко това е свързано с финанси и поради тази причина при едни такива проверки от наша страна се съставят предписания със срокове на трайност, за да може в рамките на срока, който ние сме поставили, да бъде отстранено несъответствието. Ако пък не се отстрани, съответно следва санкция.

Проверките ще продължат до края на септември, като могат да бъдат удължени и през октомври.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!