Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туск свиква извънредна среща на лидерите на ЕС, ако министрите не се споразумеят за мигрантите

Снимка: Бранислава Бобанац

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ще свика извънредна среща на лидерите на ЕС този месец, ако министрите в понеделник не успеят да се споразумеят как да се справят с вълната от мигранти към Блока. Европейската комисия предложи през май квотна система за разпределянето на 40 хиляди мигранти, търсещи убежище в Европа, но страни - членки блокираха този план.

Кризата с бежанците в Европейския съюз, преговорите по Кипърския въпрос и мирният процес в Близкия изток бяха в центъра на разговорите на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и президента на Кипър Никос Анастасиадис в Никозия. Доналд Туск пристигна в Кипър след посещенията си в Палестина, Израел и Турция.

Кризата с мигрантите от района на Близкия изток привлича специалния интерес на Съюза и засяга всички страни, посочи Доналд Туск.

Тази визита е част от консултациите ми със страните - членки за справяне с огромното предизвикателство, включително въпросите за разпределението и заселването на мигрантите. Кипър е добър пример за страна, която е готова да помогне и да ги подслони. Дойде времето да вземем решение. 

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис изрази ангажимента на страната му да допринесе за по-справедливото споделяне на тежестта в рамките на Европейския съюз, за да се облекчат най-засегнатите страни - членки като Гърция и Италия. Според него отговорът на тази хуманитарна криза трябва да е в дух на солидарност и отговорност, в съответствие с общите принципи и ценности на ЕС.

Кипър е най-близката страна - член на ЕС до района на конфликта – разстоянието от най-източната точка на острова до Сирия е само 100 километра, но страната не е предпочитана от бежанците поради отдалечеността й от континенталната част на Европейския съюз, което ограничава достъпа на бягащите от войната до страните, към които те се стремят.

Кипърският президент подчерта в изявлението си и че от решаващо значение е справянето с първопричините за мигрантската криза. Той посочи, че ЕС, в тясно сътрудничество с важни партньори като например Египет и Йордания, трябва да играе активна роля в посрещането на предизвикателствата в региона.

В контекста на проблемите в Близкия изток днес е било обсъдено и предложението на кипърския президент на едно от предстоящите заседания на Европейския съвет да бъдат поканени премиерът на Израел и президентът на Палестина, за да изложат пред европейските лидери своята гледна точка за конфликта.

Туск и Анастасиадис са обсъдили и перспективите в Източното Средиземноморие за създаването на алтернативен енергиен коридор, за да се отговори на енергийните нужди на Европа.

В изявлението си Доналд Туск приветства напредъка в преговорите по Кипърския въпрос, които ЕС подкрепя. Той подчерта, че следващите месеци ще са изключително важни за намирането на цялостно и устойчиво решение. По-късно председателят на Европейския съвет пресече “зелената линия”, разделяща Никозия, за да се срещне с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!