Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Т. Андреева: Бюджетът на НЗОК не е достатъчен за лечението на всички заболявания

Снимка: БГНЕС

Предвиденото в здравната реформа разделяне на два здравноосигурителни пакета - основен и допълнителен ще доведе от 1-ви януари до листа на чакащи пациенти, това заяви във Варна д-р Таня Андреева-бивш министър на здравеопазването. По думите ѝ в основния пакет не са включени голяма част от обществено значимите заболявания. Д-р Андреева заяви:

Бюджетът на Касата не е достатъчен, за да може да стигне за всички лечебни заведения за лечението на всички групи заболявания, което е опасен момент, защото времето не лекува заболяванията, то може само да ги усложни. И много хора ще бъдат принудени да доплащат за своето лечение, независимо, че вече са внесли здравната си вноска. Така се нарушава именно този принцип за справедливост и солидарност.

Бившият министър на образованието проф. Анелия Клисарова, която е издигната от инициативен комитет за кмет на Варна на предстоящите избори, каза, че общинското здравеопазване е в риск от така приетите поправки в здравните закони. Тя предложи да се изработи общинска здравна карта, с която ще се организира спешната, неотложната, болничната и доболничната помощ в града. Според Клисарова най-важното е да се организира добре неотложната помощ, която във Варна е разпределена основно между джипитата с кабинети в шест ДКЦ-та. С още три неотложни портала ще се осигури 24-часова помощ на гражданите на града, смята Клисарова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!