Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атина се присъедини към градовете, демонстриращи подкрепа на бежанците

| обновено на 12.09.15 в 18:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Атина се присъедини към някои от европейските столици, които демонстрират днес подкрепата си за бежанците. 

В Атина започват демонстрации в подкрепа на бежанците. Те са организирани от неправителствени организации. В тях участват също и младежките центрове на левите партии, като искат по-добри условия по прием на бежанците. Демонстрантите се насочват към представителството на Европейския съюз в гръцката столица.
Лидерите на гръцките партиите не включиха в предизборната си програма посещение на островите с бежанци, за да не засилят гнева на местните жители срещу липсата на организация по овладяване на бежанската вълна. Единствено от крайнодясната Златна зора търсят политически дивиденти от критичната ситуация по гръцките острови.
Междувременно около 30 хиляди души се събраха на митинг в Копенхаген в подкрепа на приемането на хилядите бежанци, търсещи убежище в Европа. Събитието е спокойно и организирано, съобщава полицията.

В Лондон хиляди британци излязоха на протест, като призоваха правителството да направи повече в помощ на сирийските бежанци. Демонстрантите издигнаха лозунги, сред които "Отворете границите" и "Бежанците вътре, торите навън". Очаква се към протестиращите да се присъедини и новоизбраният лидер на Лейбъристката партия Джереми Корбин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!