Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Бокова: Европа трябва да подобри законодателството си срещу крадците на антики

Генералният директор на ЮНЕСКО ще участва в международна конференция у нас, посветена на борбата с трафика на културни ценности

| обновено на 16.09.15 в 11:14
Снимка: БГНЕС
Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова ще участва в международна конференция у нас, посветена на борбата с трафика на културни ценности.  В интервю за "Хоризонт" тя подчерта нуждата от подобряване на законодателството в Европа срещу крадците на антики.

Бокова разговаря с Върховния представител на Европейския съюз по външната политика Федерика Могерини и с депутати от Комисията по образование и култура в Европейския парламент, в която бяха обсъдени въпроси за разрушаването и по опазването на културни ценности в Сирия и Ирак:

Успях да изложа и визията на ЮНЕСКО за това как да се изпълняват резолюциите на Съвета за сигурност, както и незаконният трафик на културни ценности да бъде спрян и какви мерки да вземат правителствата и да се засили сътрудничеството и хармонизират европейските норми, както и приемането на нови директиви – нещо, по което Европейският парламент много интензивно работи.

България от една страна е транзитна страна по своето географско местоположение, а от друга страна, ние знаем също, че страдаме от този феномен. Бързам да добавя, обаче, че България много активно участва в цялата тази дейност на ЮНЕСКО. В осъществяването на практика на конвенцията от 1970 година на ЮНЕСКО срещу незаконния трафик, така че сътрудничеството с Европейския съюз по тази тема за нас е ключово,
заяви генералният директор на ЮНЕСКО.

Ирина Бокова поясни, че систематичното и целенасочено разрушаване на културните ценности в списъка на ЮНЕСКО е нов феномен:

Това не са просто последствия към някакви социални бунтове, което съгласно римския статут на Международния наказателен съд представлява военно престъпление. То е и престъпление срещу човечеството.

Екстремистите искат да унищожат всичко, което е съществувало до сега – те искат да накарат хората да мислят само по един начин и да бъдат изцяло подчинени на някаква крайна идеология и визия за света, подчерта още Бокова.

Цялото интервю с Ирина Бокова в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!