Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция вече се подготвя за силна бежанска вълна и по сухопътната граница с Турция

Снимка: БТА

Гърция вече се подготвя за силна бежанска вълна и по сухопътната граница с Турция.Строят се места за временно настаняване в близост до Солун. В Атина отново е еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос.
Служебният премиер Василики Тану пристигна за час в Солун,за да се запознае с подготовката на бежански лагери в близост до града.Вероятно правителството има сигурна информация,че бежанците от Турция ще се насочат основно към северна Гърция пред сухопътната граница,коментират медиите посещението на премиера.
Същевременно отново се влошава положението с пристигащи мигранти на остров Лесбос.За три дни- влезнаха 7 хиляди.Кметът на острова този път се обърна за помощ към всички-  президента на Гърция,Европейската комисия и дори към местните власти на турските райони от отсрещната страна на остров Лесбос.Кметът предлага свои план за спряване с бежанската вълна и бързото изтегляне на бежанците от острова.Местните жители коментират пред медиите,че се страхуват от бунтове и сблъсъци между имигрантите и групи на националисти.
Властите на остров Кос съобщават,че пристигат тези дни повече бежанци,за да използват последните слънчеви дни на есента за преминаване по море.
Еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос отново е в Атина.Той обсъжда с президента и премиера прилагането на европейския план по приемане и регистрация на пристигащите в Гърция бежанци.
От силната бежанска вълна и настроенията в различните страни на Евросъюза рязко се покачва подкрепата към крайнодясната партия Златна зора,сочат последни проучвания.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!