Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборният ден в Гърция продължава в спокойна обстановка

| обновено на 20.09.15 в 15:05

Предсрочните парламентарни избори в Гърция протичат в спокойна обстановка. Гърците избират между 19 партии и коалиции, като проучванията дават минимална преднина на "СИРИЗА" пред "Нова Демокрация".

Това е петият парламентарен вот в Гърция за последните шест години и третото гласуване за гръцките избиратели тази година след парламентарните избори през януари и референдума през юни. Почти 10 000 000 гърци са с право на глас, а 108 000 са младите, които за първи път имат право на вот. Тези избори се считат за критични за страната.

Последните официални проучвания дават малка преднина на СИРИЗА пред консерваторите от "Нова демокрация". Победителят получава и 50 депутатски места бонус. Очаква се девет партии да влезнат в парламента, като три от тях, сред които Комунистическата, "Златна Зора" и "Народно единство", са с евроскептични платформи. Всички анализатори предвиждат труден път за съставяне на правителствена коалиция.

Избирателният закон в Гърция забранява гласуване извън пределите на страната. През неделния  ден гърците ще гласуват по партийна листа без да отбелязват предпочитание към кандидатите за депутати, съгласно Закона за повторно провеждане на парламентарни избори в рамките на 18 месеца.

Засилени за мерките за сигурност около секциите и обществените сгради, както и контролът по пътния трафик. Единствено фермерите заплашват, че ще отидат да гласуват с тракторите в знак на протест срещу високите данъци в аграрния сектор. 

В изявленията на политическите лидери звучи акцент за активизиране  към участие на гърците в изборите.
Президентът Прокопис Павлопулос изрази убеждение, че изборите ще преминат в пълно спазване на демокрацията.
Интересът на кореспондентите на световните медии е насочен към лидера на СИРИЗА  Алексис Ципрас, който заяви:


Гръцкият народ ще участва активно в днешния вот,защото няма да остави други да решават за неговото бъдеще .С днешния вот ще поставим начало на една нова епоха“

Бившият премиер поиска от избирателите мандат за следващите четири години, за да се прекрати политическата нестабилност в страната:

Днес народът ще излъчи силно правителство за следващите 4 години. От това има нужда страната. Ще съставим правителство готова за борба, което ще продължи със същата решителност и страст да защитава правата на нашия народ.“

Лидерът на новосъздадената партия Народно единство, отцепила се от СИРИЗА, очаква  от избирателите поредното мощно ОХИ на мерките на кредиторите.

Видимо се повиши активността на избирателите в Гърция в обедните часове. На места се образуваха опашки от чакащи. На този вот процедурата е по-бърза, защото се гласува с бюлетин за партия без да се се избират кандидатите за депутати.
Лидерът на Нова Демокрация – Евангелос Меймаракас фокусира интереса на медиите и заяви:


Днес е празник на демокрацията .Днес не говорят политиците, а избирателите. Вярвам, че с днешния вот гърците ще премахнат сивото, лъжата, мизерията и ще върнем автентичността си.“

Предварителните проучвания сочат партията на гръцките консерватори като силен противник на СИРИЗА. По неофициална информация от няколко агенции, в момента разликата между двете партии е около 3% с преднина на СИРИЗА .Крайно-десните от Златна зора стоят на трето място в проучването.
Неизвестно е какъв е процента на гласувалите, поради забрана от закона за съобщаване на избирателна активност по време на вота.
Министърът на вътрешните работи Андонис Манитакис съобщи, че процедурата по вота протича без нарушения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!