Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската полиция пропуска бежанци, които засега остават в Одрин

Снимка: БГНЕС

Турската полиция пропуска последователно на групи от стотина души бежанците, които искат да стигнат до границата с България и Гърция. Засега те остават в Одрин.

През целия ден части на турската полиция и на Бърза помощ в Одрин транспортираха останали сирийски бежанци в центъра на града, край исторически известния Кервансарай хотел. Днес се очаква и валията на Одрин Али Дурсун да посети района на спортната зала за мазни борби, където са разположени сирийските бежанци, които пристигнаха от Истанбул преди пет дни в опит да пресекат сухопътната граница на Турция с България и Гърция.

След като стана ясно, че Анкара няма да отвори границите си, властите в Одрин дадоха ултиматум сирийските бежанци да напуснат града и да се върнат в мигрантските центрове в Истанбул. Сирийците изразиха недоволството си от решението на Турция да не ги допусне да преминат границите с ЕС. Пред БНР Исмайл, лекар от сирийския град Алепо обяви, че независимо от решението на турското правителство да държат затворена границата с Гърция, сирийците ще продължат пътя си към Германия:

Повечето хора тук са от Сирия и те искат да отидат в Гърция и от там в Европа. Те искат да стигнат до Гърция през сухопътната граница, а не по море, защото има много нещастни случай когато много от нас загиват по този начин на предвижване. 

Има война и много опасности за мирното население в Сирия. Деца биват убивани. Да се живее и работи в тази ситуация е много трудно и по-специално за болниците, където работих аз, защото армията налага специални правила на функционирането им.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!