Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас обявява до края на деня състава на новото правителство

В него вероятно ще има и експерти извън партийните листи на управляващите

Алексис Ципрас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

До края на деня се очаква премиерът Ципрас да обяви състава на новото правителство. Очаква се по-малоброен кабинет. Създава се министерство по изпълнение на меморандума с кредиторите.
В новото правителство вероятно ще се включат и експерти извън партийните листи на на СИРИЗА и "Независими гърци", съобщават неофициално от централата на управляващата партия. Водят се консултации също и с министри от служебния кабинет.
Министър на финансите ще е Евклидис Цакалотос, който приключи преговорите по споразумението с кредиторите и се ползва с доверието на финансовите министри от еврозоната.
За външен министър не се обсъжда друга кандидатура, различна от тази на Никос Кодяс.
Служебният министър по миграцията Янис Музалас ще запази поста си в кабинета на СИРИЗА.
Създава се ново министерство по контрол и изпълнение на програмата за реформи, включена в споразумението с кредиторите.
Лидерът на "Независими гърци" – Панос Каменос  отново поема министерството на отбраната, като партията получава и повече места на заместник-министри.
Анализатори коментират, че премиерът се стреми да създаде малоброен и авторитетен кабинет, в който ще включи и политически неангажирани личности.
Новото правителство ще положи клетва утре, като след това Алексис Ципрас ще участва на извънредната среща в Брюксел по въпроса за бежанците.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!