Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на есента ще бъде готов специален закон за детското правосъдие

Вергиния Русева
Снимка: БГНЕС

От 1 октомври в 5 съдилища в страната пилотно специализирани детски състави ще гледат дела за престъпления, извършени от непълнолетни. Това съобщи заместник-министърът на правосъдието Вергиния Русева, като уточни, че през ноември ще бъде готов и специален закон за детското правосъдие. В края на есента ще бъде пуснат за обществено обсъждане. Вергиния Русева уточни, че текстовете му предвиждат:

Максимално кратки срокове за "задържане под стража", специална грижа към пострадалите деца. Предвиждаме те да бъдат разпитвани в специални щадящи тяхната психика стаи, т.нар. "сини стаи". Благодарение на тази организация вече в страната има 14, в момента правим още пет.

След почерпен швейцарски опит от следващия четвъртък във Варна, Пловдив и Козлодуй ще започнат да се гледат дела за престъпления, извършени от непълнолетни. Заместник правосъдният министър присъства на обявяването на старта на кампанията "Детство без решетки". Инициатори са Българският хелзински комитет, Институтът по социални дейности и практики и Националната мрежа за децата. Неправителственият сектор иска незабавна реформа в детското правосъдие.

Бяха изнесени данни, според които 10 хиляди деца през миналата година са били засегнати от действащия в момента над 60-годишен закон за борба срещу противообществените прояви, а над 2000 деца в България са преминали през затворени институции. Има множество данни за насилие и малтретиране на деца в поправителните домове, арестите, полицейските и граничните управления, както и домовете за временно настаняване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!