Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира предизборната кампания за местна власт и информационно-разяснителната за референдума

Снимка: БГНЕС

Започва предизборната кампания за местна власт и информационно-разяснителната кампания за референдума за дистанционно електронно гласуване, които ще се състоят на 25 октомври.

ЦИК ще следи да не се смесват агитацията за местните избори и разяснителната кампания за референдума, обясни говорителят на комисията Камелия Нейкова.

В информационно-разяснителната кампания за националния референдум не бива да се допуска извършване на предизборна агитация в полза на местните избори, тъй като това са две отделни кампании, с различни участници, и не е допустимо и от закона, така че, това нещо ще се наблюдава и ще се санкционира, ако има нарушаване на тези правила.

Нейкова напомни правилата в предизборната кампания:

Агитационните материали да са изработени, съгласно изискванията на закона, поставени на определените за целта места, да не се нарушава доброто име на кандидатите под най-различна форма, т.е. предизборната кампания на всички участници да бъде честна и съобразена с правилата. За информационно-разяснителната кампания в националния референдум, онези партии, коалиции и инициативни комитети, които са регистрирани в подкрепа на въпроса или на алтернативната позиция, трябва да провеждат кампания, чрез която да убеждават гласоподавателите да подкрепят въпроса, поставен за електронното гласуване или да не го подкрепят, но това е ангажимент на тези участници. Ангажимент на ЦИК и в местните избори, и в кампанията по националния референдум, да разясни правата на избирателите, съответно на гласоподавателите и как те да бъдат упражнени, така че да няма затруднение на 25 октомври.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!