Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Василева: Очакваме максимално оползотворяване на ресурса по ОП ”Околна среда 2007-2014“

| обновено на 26.09.15 в 18:28
Снимка: БГНЕС

Сериозен напредък по оперативна програма ”Околна среда 2007-2014“ отчете във Варна министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Министър Василева припомни, че програмата е била спряна за година, но сега изоставането е преодоляно:

Над 93 % от бюджета на оперативната програма са разплатени към бенифициентите, а физическото изпълнение на обектите ни дава основание да очакваме при поддържане на този темп на мобилизация максимално оползотворяване на ресурса по програмата.

До края на октомври месец трябва да се изпълнят всички физически дейности, а до края на годината е срокът за допустимост на плащания по програмата.

Смятаме, че от страна на управляващия орган има всички предпоставки, пълна мобилизация и възможности да бъдат в максимално кратък срок обработени всички документи
, допълни още Ивелина Василева.

Новата оперативна програма “Околна среда“ до 2020-та година е на същата стойност от 3,5 милиарда лева. В сектор “Води“ обаче за реализацията на проекти е нужно реформата в сектора да приключи до края на следващата година, иначе парите ще бъдат спрени.

Въпреки, че условието на Европейската комисия е най-напред да приключи реформата във ВиК-сектора, България ще може да разчита на 700 милиона лева за изграждане на пречиствателни станции за отпадни води в редица градове.

В програмата има и два нови приоритета - за превенцията на риска от наводнения и свлачища, както и за подобряването на чистотата на въздуха. През новия седемгодишен период с европейски пари ще бъдат приоритетно финансирани иновативни проекти в екологията. Оперативна програма беше представена от нейния ръководител Яна Георгиева.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!