Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

65 лева струват лекарствата на един затворник за година

Снимка: БГНЕС

Около 65 лева на година струват лекарствата на един затворник, които държавата плаща. Това става ясно от обществена поръчка за доставка на медикаменти, медицински изделия, стоматологични продукти и дезинфектанти. Първоначалният срок за представянето на оферти е бил края на месец септември, но от Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” са го удължили с две седмици, предаде БГНЕС.

Общата стойност на поръчката е за 1,34 млн.лв., с ДДС и е за срок от 24 месеца. Най-голямата сума отива за доставка на лекарства, малко над 1 млн. лв. За медицински консумативи, включително спринцовки и игли, държавата дава близо 100 000 лв. или по 50 000 лв. на година. За стоматологични продукти на затворниците се плащат по над 20 000 лв. на година. За дезинфектанти сумата е малко над 15 000 лв. за две години.

В българските затвори има близо 10 000 души. Въпреки закупуването на медицински консумативи, голяма част от лишените от свобода стават вирусоносители по време на престоя си в местата за изтърпяване на наказанията. Причината – голяма част от затворниците стават наркозависими, докато изтърпяват присъдите и същевременно успяват да се сдобият с хероин.

Властите не предоставят игли и спринцовки, което налага многократната употреба на такива при инжектирането на наркотика. Това от своя страна води и до високи нива на разпространението на хепатит и СПИН сред лишените от свобода.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!