Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациенти с ревматоидни заболявания съдят НЗОК

Снимка: БГНЕС

Пациенти с ревматоидни заболявания съдят Националната здравноосигурителна каса за спрян достъп до съвременно лечение. Пред сградата на институцията в столицата двете пациентски организации ще връчат делото срещу новите рестриктивни критерии за лечение по Здравна каса.

Новите критерии за лечение с биологична терапия изискват пациентите да са диспансеризирани, посочи Живко Янков от сдружение "Бехтерев": 
Всеки един пациент, ако има нужда от лечение с биологичен медикамент, да бъде диспансеризиран при неговия ревматолог. И тука идва големият проблем: не е задължителна диспансеризацията и ревматолозите не са длъжни да ни диспансеризират. Другият проблем има заболявания, които не са включени в диспансеризацията. Наредба 309, която е за диспансеризация, е от 2004 година и тогава тези диагнози не са били включени.

Според Янков, над 4000 пациенти остават без лечение и сдруженията искат връщане на старите изисквания за достъп до биологичните медикаменти: 
С тези нови изисквания освен диспансеризацията има вкарани например други неща. Например описано е, че тези биологични медикаменти са валидни само са хора с тежък артрит само човек, когато вече се е изгърбил, се е инвалидизирал и е в последната фаза на своето заболяване, само тогава има право на достъп до тези лекарства.

Ревматичните заболявания засягат хора в активна възраст, влошават качеството на живот на болните и водят до загуба на трудоспособност и тежка инвалидизация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!