Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на българския игрален филм "Златна роза" се открива тази вечер във Варна

Снимка: zlatnaroza.bg

Седем дебютни филма са включени в конкурсната програма на 33-тото издание на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза", който започва тази вечер във Варна. Шест филма са премиерни за българския екран.

В програмата на фестивала е включена и дискусия, свързана с финансирането на българското игрално кино, както и двудневна кръгла маса на тема "100 години българско кино".

Чуждестранните гости на фестивала са: Стефан Доброю – кинокритик, Дубравка Лакич – журналист и кинокритик от Сърбия, Йошико Минекава – кинокритик, специалист по българско кино от Япония, Филип Бергсон – журналист Би Би Си, Кирил Разлогов – селекционер за фестивала в Москва.

На церемонията за откриването на фестивала тази вечер ще бъде прожектиран документалният филм на Илия Костов "Васил Гендов – мит и реалност", посветен на пионера на българското игрално кино.

На фестивала ще работят две отделни журита – за пълнометражни и късометражни филми. В състава им са включени известни имена, като режисьорите Стефан Командарев, Станимир Трифонов, Николай Тодоров, Киран Коларов, Янина Кашева.

Конкурсната програма за късометражните филми включва 17 заглавия,от тях 6 са финансирани от Националния филмов център.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!