Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закон с препоръчителен характер

Снимка: архив
Един колега обича да казва, че светът ще се свърши, но човешката глупост - не. За пореден път се убедих, че е прав, когато разбрах, че ученици и родители със закон ще бъдат задължавани да уважават учителите. Всъщност не, няма да бъдат задължавани, законът имал препоръчителен характер.
Преди години актьорът Иван Григоров написа книга със заглавие „Глупост връз глупост“. Жалко, че Иван вече не е сред нас, за да допълни с още доста страници книгата си.
Помислете си само – закон с препоръчителен характер! Оксиморон! Дървено желязо отвсякъде! Щом има препоръчителен характер, следователно не е закон, а пожелание. Нещо като пожеланията които си изпращаме за рождени дни, за Коледа и за Нова година.
Но това е по-малката беда. По-голямата е, че нашите законотворци явно толкова са затънали в мисли за своите версачета и ролекси, че пишат и гласуват откровени дивотии.
Да бяха се научили първо те да уважават учителите. Да им осигурят прилични заплати и достоен живот! Да им създадат такива условия, че учители да стават отличниците на университетите, а не тройкаджиите!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!