Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москов: Пръстовите отпечатъци ще предотвратят фалшификациите

Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Петър Москов обясни в кулоарите на парламента, че целта на идеята за въвеждането на персонален пръстов идентификатор в болниците и аптеките, е да се предотвратят фалшификациите:

Ако лицето се е лекувало в болницата, значи е било в болницата в момента на настъпване на неговото здравно осигурително събитие, лечение в болница или изписване на медикамент, как по-лесно можете да удостоверите това, освен с вашия пръстов отпечатък? Не виждам абсолютно никаква причина информационните системи на държавата, които са свързани с изразходване на публични фондове, каквито са тези на Касата, да бъдат свързани с един такъв много прост и много автентичен начин на индификация. Ако търсим да спрем кражбите - фалшиви хоспитализации, фалшиви прегледи, фалшиво изписване на лекарства, тоест, харчене на нашите пари от нашите здравни вноски, не по предназначение, това е начинът.

Министър Москов съобщи още, че здравното министерство разработва интернет приложение. То ще позволява от началото на следващата година всеки гражданин ще бъде уведомяван, ако има здравноосигурително събитие, свързано с него.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Сдружението на частните болници смята за ненужно въвеждането на пръстов отпечатък

От Сдружението на частните болници определиха като ненужна идеята на здравния министър за въвеждане на персонален пръстов идентификант при постъпване в болница. В телевизионно интервю Петър Москов заяви , че с пръстов отпечатък всеки здравноосигурен..

обновено на 06.10.15 в 15:25

Кр. Грудев: Личната карта и електронното досие могат да бъдат "отпечатъка" за хоспитализиране

Постъпването в болница чрез пръстов отпечатък за здравноосигурените пациенти не е приложимо и не е нужно, защото от догодина ще имаме електронна здравна карта и електронно досие. Това заяви за “Хоризонт” Красимир Грудев , член на Управителния съвет..

публикувано на 06.10.15 в 13:33