Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туск посочи България за пример как се защитава граница и подкрепи влизането ни в Шенген

| обновено на 09.10.15 в 12:32
Снимка: БТА
България изключително добре защитава границата си с Турция и Гърция. Това каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който в резиденция "Евксиноград" край Варна се срещна с премиера Бойко Борисов. Туск посочи страната ни като пример пред останалите държави - членки и заяви подкрепата си за присъединяването ни към Шенген.

По думите на Туск, за приемането на България в Шенген е необходима подкрепата на всички страни - членки, а ние трябва да гарантираме, че съдебната ни система се реформира успешно, а борбата с организираната престъпност и корупцията е ефикасна.

Той подчерта, че дебатът за бежанците трябва да се пренасочи към това как да се справим с причините, а основната задача е възстановяване на контрола по външните граници на Съюза.

Ако страната получи необходимата финансова подкрепа, ние ще я подкрепим, защото вие харчите много ресурси за охрана на външните ни граници.

Стана ясно, че през следващата седмица предстои заседание на Европейския съвет за обсъждане на засилването на сътрудничеството с Турция.

Доналд Туск и Бойко Борисов са разговаряли и за енергийния контрол, сигурността и диверсификацията на енергийните доставки.

Премиерът Борисов каза, че като доказателство за борбата на България с контрабандата е това, че в бюджета ни до този момент са постъпили 2,3 милиарда лева, а още не е дошъл краят на годината. По думите му, България е доказала, че е много по-добра шенгенска граница от половината държави в Европа и е обидно дори да поставяме темата за обсъждане.

Борисов добави, че страната ни подкрепя създаването на свободна зона на територията на Сирия, където да има лагери за бежанци, а в страната ни такива не се предвиждат, тъй като до този момент се справяме със ситуацията. Премиерът благодари на всички гранични служби и офицери, както и на МВР за усилията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!