Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките власти вземат мерки срещу нелегалния износ на плодове и зеленчуци за България

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гръцките власти вземат мерки срещу нелегалния износ на плодове и зеленчуци за България.
Гръцките фермери изнасяли плодове и зеленчуци за България без необходимите документи и не плащали данъци, потвърдиха пред медиите инспектори от министерството на финансите. Води се разследване но случая, като този вид контрабанда е извършвана и за други страни, но масови са случаите за България.

От Комисията за търговия и защита на потребителите коментират и риска от изнасяне на плодове и зеленчуци без сертификати за качество.
Гръцкото финансово министерство въвежда спешни мерки, за да се прекрати контрабандата, която ощетява бюджета, но и рефлектира към по-високи цени на легалната търговия на вътрешния пазар.
Променя се изцяло счетоводната документация. Фирмите, които купуват директно от производителя се задължават да издават специални фактури, подкрепени от сертификат за качество.

В защита на наемните работници във фермите на Гърция ще се изисква само временно разрешение за работа без то да е свързано с разрешение за пребиваване. Заплатите и осигуровките ще се отчитат като разход на фермерите. Правителството очаква, че тези облекчения ще намалят работата на черно, като се гарантира и изплащане на осигуровки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!