Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 30% от жените в България са жертви на насилие

Близо 30% са жените - жертви на насилие у нас, в Европа процентът е 33. Данните са от конференцията, която се провежда във Варна. Евродепутатът Мария Габриел, отличена за принос в борбата с насилието над жени, информира, че европейските директиви за равния достъп до пазара на труда и за защита от дискриминация трябва да отчитат напредъка в тази област. Според Мария Габриел у нас има добри практики за превенция:

България е една от страните, които се позиционират сериозно по проблема и това е положително, доколкото може да е положителна новина позиционирането по такива тежки теми. Но е факт, че заедно с европейския комисар по правосъдието, която и на днешната конференция силно изразява подкрепата си за кампанията, ние сме приели всички документи, които са необходими на европейско ниво, остава по част от тях да продължат дискусиите. Такъв е законът за равнопоставеността между мъжете и жените. Знаете, че вицепремиерът Ивайло Калфин инициира такъв закон, който в България няма. А когато говорим за равнопоставеност нека не се ограничаваме за някакъв тип феминистки искания, за това, че жените трябва да бъдат на ръководни позиции. Средната разлика е 16% дори на европейско ниво за еднаква позиция. Тук истината е, че трябва това да стане в диалог.

Мария Габриел каза още, че в страни като Австрия и Швеция фирми, които осигуряват равнопоставеност на половете в заплащането и социалните придобивки се цитират като добър пример и така привличат инвестиции и нови партньори.

Данните показват още, че мъжете - жертви на насилие са между 5 и 7 процента, което според евродепутата не трябва да се пренебрегва.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!