Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Шарков: Пръстовият идентификатор ще обхване цялата здравна система, дори и личните лекари

Ваньо Шарков
Снимка: БТА

Пръстовият идентификатор ще се въведе в първото тримесечие на следваща година и ще обхване цялата здравна система у нас, дори и личните лекари. Това съобщи заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков при откриването на Център за бъбречно трансплантирани пациенти в Александровска болница. 

Идентификатор, който кодира 19 или 13-цифров код. Всеки пациент дава разрешение на Касата да харчи пари, които той е внесъл като здравноосигурителни вноски. И вместо да ме карате мен да помня 19 цифри, или който и да е друг, аз си нося тези цифри с мен. Това е толкова просто, има го в толкова държави по света. Вие знаете, че това, което се ползва в момента, личната карта, тя е неприложима при деца и освен това е само в болничната помощ. Ние имаме идеята да го направим това да важи за цялата система на здравеопазване в България, за да упражнява Касата контрол. Това трябва да бъде задължително за навсякъде.

Сегашната система за влизане в болница чрез проверка на личните карти би следвало да отпадне постепенно, каза още д-р Шарков.

Министерство на здравеопазването ще договаря и обща лекарствената политика между България и Румъния, за да се избегне недостигът на ваксини за децата у нас: 

Това е една от възможностите и тя беше уговорена, още когато бяхме на посещение в Румъния, то е за обща поръчка. Това са разговори, които тепърва ще се водят. Мисля, че до края на другия месец ще имаме и тяхно посещение в България. Не става въпрос само за ваксини, става въпрос за създаване на една общност в лекарствената политика изцяло. Това е дългосрочна визия, защото има някои фармацевтични фирми, които гледат на нас като на малък пазар. Това е възможност ние да избегнем един такъв поглед към България. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!