Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН предлага на бежанците да се издават официални визи, за да се прекрати нелегалният трафик

Антониу Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Върховният комисар на агенцията на ООН за бежанците Антониу Гутериш провери лично условията по прием на мигрантите по гръцките острови. ООН предлага на бежанците да се издават официални визи, за да бъдат предотвратени нелегалният трафик и рискът от преминаване по море от Турция за Гърция.

Не се потвърдиха очакванията, че с влошаване на времето бежанският поток към гръцките острови ще намалее. Има дни, в които по 5000 бежанци достигат остров Лесбос, съобщават от Гранична охрана.

Антониу Гутериш съобщи, че от началото на годината до октомври в Гърция са влезли над 400 000 бежанци. Според него напливът на хора няма да намалее и Европа трябва да е готова да посрещне това предизвикателство. При срещата му с премиера Алексис Ципрас беше изразено желанието на Атина за европейска помощ по връщане на мигрантите, които нямат право на бежански статут.

Гръцкият министър по миграцията Янис Музалас не скри възмущението си от някои европейски страни, които поставиха условие за селекция на бежанците - само християни.

Разселването на бежанците не е пазар на хора, заяви Музалас и пред еврокомисаря по миграция Аврамопулос, който също е в Атина във връзка с изграждането на пет "горещи точки" за бежанците. Те ще започнат да функционират до месец и са на островите, които са подложени на най-силен натиск.

По системата на квоти от Гърция на всеки два месеца ще бъдат разселвани по 10 хиляди бежанци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!