Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застрахователите не одобряват нов фонд, който да покрива лечението на пострадали при катастрофи

Застрахователи се обявиха против идеята за създаването на специален фонд, който да покрива лечението на пациенти, пострадали при катастрофи. Припомням, предложението бе направено от ръководствата на петте най - големи реанимации в страната, за да се разтовари финансово Здравната каса.

Изпълнителният директор на едно от най-големите застрахователни дружества у нас Румен Георгиев коментира за "Хоризонт" :

Засега чисто нормативно в член 268, точка девета от Кодекса, това е  изключен риск, възстановяване на плащания, които са от държавното осигуряване. В крайна сметка, всички са осигурени лица, да не говорим, че това дори е, по Конституция, нали, при критични ситуации е задължително, без значение дали е осигурено или неосигурено лице. Винаги се почва от събирането на пари, а по-правилно е да се започне от разходването. Не може просто да се съберат и да се дадат някъде, с това няма нищо да се оправи. В момента болниците съвсем спокойно могат да си търсят тези пари от Здравната каса.

Защо да се разтоварва НЗОК, след като всички имаме осигурителни вноски. Нека да обяснят болниците защо не могат да си ги вземат от Здравната каса, след като там има пари. Защо трябва да търсим, да създаваме нов фонд, да натоварваме допълнително данъкоплатеца при положение, че той внася осигуровки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Георги Вълков: Създаването на фонд за лечение на пострадали от катастрофи ще е трудно

За да заплати застрахователят лечение по застраховка "Гражданска отговорност", трябва да бъде доказана вината на застрахованото при него лице. Едва след това застрахователят би могъл да заплати едно такова лечение.  Това каза за предаването "Преди..

публикувано на 14.10.15 в 08:03