Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция е готова на сътрудничество с Анкара за ограничаване на бежанската вълна, но без турски гранични патрули в гръцки води

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция е готова да си сътрудничи с Анкара за ограничаване на бежанската вълна, но няма да допусне турски гранични патрули в гръцки води. Премиерът Ципрас подкрепи общата позиция на Европа, като настоява за "разпределение на отговорността".
Атина е готова да си сътрудничи с Турция по въпроса с бежанската криза, но няма да участва в охрана на границата в Егейско море с общи патрули. Гръцките политически сили от опозицията също подкрепиха премиера, че е недопустимо турски военни патрули да се допускат до гръцки води.
Премиерът Алексис Ципрас изрази удовлетворение от решението на Евросъюза за съвместни действия с Анкара. Определи ги като "правилни", но "закъснели": 
За съжаление Европейският съюз се движи със скоростта на костенурка, когато събитията са мащабни и бързи. Поставени сме пред проблем, свързан с функционирането на Съюза. Решението на въпроса с бежанците трябва да се търси в дух на взаимна подкрепа между страните и разпределение на отговорността. Решенията на европейско ниво са в правилна посока.
След поредната трагедия с четирима удавени бежанци, от които три са деца, днес на посещение в Лесбос пристига и председателят на Европарламента Мартин Шулц и еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос.
До дни започва да работи първият от центровете по приемане на бежанците, една от петте "горещи точки", които се създават на гръцките острови.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!